035 - 693 9000

Ik wil digitaal dood. En jij?

De dood. Ook bij leven een lastig onderwerp. Ik laat bloemen, muziek en volgauto’s voor wat ze zijn, dit artikel gaat over het afwikkelen van je digitale leven na de dood. En hoe je dat bespreekbaar maakt. Want weet jij hoe je straks het Facebookaccount van je moeder verwijdert? Wat wil je partner dat er gebeurt met zijn/haar Spotify-lijsten? En met de vakantiefoto’s die online staan? Wat moet er met je e-mail gebeuren? En wat te denken van je OV-chipkaart en je accounts bij bijvoorbeeld websites als Bol.com en Albert.nl?

Om maar met de deur in huis te vallen: wil je niet online doorleven na je dood? Regel dan vandaag nog je digitale nalatenschap.

Hoe wikkel je je digitale nalatenschap op een mediawijze manier af?
Er zijn grofweg 3 situaties waar je voor kunt kiezen:

1. Het eeuwige leven
Klinkt goed. Alsof je nog niet weg hoeft en er nog een beetje bijhoort. Je laat je online leven voor wat het is en er gebeurt bijvoorbeeld niets met je sociale media profielen. Maar je nabestaanden krijgen elk jaar op Facebook de melding dat jij jarig bent.

En wat doe je met een aanbeveling op LinkedIn die je ooit hebt gekregen van een inmiddels overleden collega? Als we niks doen,verandert het internet langzaam in een soort digitaal kerkhof waar de doden tot het einde der tijden ongestoord online kunnen spoken.

2. Een herdenkingsstatus
Veel sociale media bieden een zogeheten ‘herdenkingsstatus’ aan. Er komt dan een speciale melding op het profiel te staan dat een persoon is overleden, bijvoorbeeld op Facebook. Een account met een herdenkingsstatus kan geen nieuwe vriendschapsverzoeken meer accepteren, de profielinformatie wordt verwijderd en alleen bestaande vrienden kunnen iets op de tijdlijn plaatsen. Zie het als een soort online gedenkplek. Een herdenkingsstatus is iets wat de nabestaanden zelf regelen.

Je kunt zelf alvast je eigen memorial-pagina in elkaar zetten in de speciale app Mijn Memorial.

3. Alles verwijderen
Dood is dood. Ook digitaal. Geen online restjes meer. Dat betekent dat je (als nabestaande) elkaars wensen en wachtwoorden moet weten. Zonder deze gegevens is het moeilijk om het voortbestaan op sociale media na de dood tegen te gaan.

Wensen en wachtwoorden – hoe leg je ze vast?
Net als bij je fysieke nalatenschap, kun je ook voor je digitale nalatenschap naar de notaris. Daar kun je aangeven:

Wat er met jouw accounts moet gebeuren
Wat je inloggegevens en wachtwoorden zijn
Een notaris legt dit vast in:
– Een social media testament
– Een digitale kluis

Kom je te overlijden, dan geeft de notaris de digitale sleutel van jouw kluis aan je erfgenamen. Of, indien je accounts discreet dienen te worden beëindigd, zal de notaris dit zelf voor je doen. In dat geval is hij/zij je digitale executeur of social media executeur.

Bron: www.mediawijzer.net/ik-wil-digitaal-dood/