035 - 693 9000

Wat gebeurt er met je Bitcoin als je dood gaat?

In de staat Colorado kwam een man plotseling te overlijden. Zijn familie ontdekte dat hij een klein fortuin aan Bitcoin naliet. Maar ze hadden geen toegang tot zijn Wallet. Wat doe je dan?

Dit begint een serieus probleem te worden in een markt die momenteel meer dan 140 miljard dollar waard is. Hoeveel cryptovaluta iemand bezit, hangt diegene doorgaans niet aan de grote klok. Dus bij een overlijden is het al lastig om er achter te komen dat de persoon Bitcoin heeft. Vervolgens is het moeilijk om toegang te krijgen tot de Wallet. De public key is weliswaar openbaar, maar de private key is dat natuurlijk niet.

Methoden om cryptovaluta veilig te stellen
Als de overledenen geen gelegenheid heeft gehad om de key door te geven dan kan het zijn dat de nabestaanden nooit toegang krijgen tot de online portefeuille die mogelijk miljoenen waard is. Om dit te voorkomen, moet de eigenaar simpelweg iemand een kopie geven van de private key door hem op te schrijven, op te slaan op een externe harde schijf of hem toe te vertrouwen aan een bedrijf dat de key bewaakt.

Maar deze methodes zijn niet helemaal waterdicht. Zo kan het zijn dat familie een code vindt op een papiertje, maar geen idee heeft wat het is en het dus uiteindelijk maar weggooit. Maar een harde schijf kan crashen en een commerciële dienst is mogelijk niet te vertrouwen.

De familie van de man in Colorado kon bij het kleine Bitcoin-kapitaal doordat ze er na inzage in zijn bankrekening achter kwamen dat hij in de munt had geïnvesteerd via Coinbase, een populaire online exchange. Met het bewijs daarvan in de hand nam de familie contact op met het Amerikaanse bedrijf, dat het bestaan van de Wallet bevestigde. Ze zijn nu bezig om de inhoud ervan over te dragen aan de nabestaanden. Maar wanneer iemand zelf zijn private key beheert, wat vaak het geval is, werkt dit uiteraard niet.

Bitcoin in testament
Het is tenslotte belangrijk om Bitcoins in een testament op te nemen, omdat de kans anders bestaat dat erfgenamen er mee vandoor gaan onder het motto “hij wilde dat ik het zou krijgen”. Het verschil is dat het hier niet gaat om een favoriete lamp of gouden ketting, maar om een private key voor een Bitcoin-wallet die mogelijk miljoenen bevat.

Meer weten of vrijblijvend advies?

 

Bron: Business Insider